niedziela, 23 grudnia 2012

Ciasteczka do dekorowania




Te ciasteczka są taką moją tradycją. Najzwyklejsze, ale dla mnie najlepsze. Co roku męczyłam mamę żeby je robić, a ją szlag trafiał na myśl o tym co zostanie po moich zmaganiach w jej posprzątanej przed świętami kuchni. Przepis jest prościutki. A więc potrzebujemy:

- 100g masła
- nie całą szklankę cukru pudru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 4 żółtka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soku z cytryny

Zawsze robię różne ich wersje. Czekoladowe, kokosowe, korzenne.. Dodaję wtedy do ciasta odpowiedni składnik. Wszystko musimy wyrobić ręcznie, zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli nie chce mi się połączyć to odrobinę zamaczam rękę w wodzie, żeby nie dodać jej za dużo i wyrabiam dalej. Pomaga ;) Następnie wałkujemy ciasto na około 3 mm (ja nie podsypuję niczym) i wykrawamy ciasteczka.

Gotowe ciasto

Wałkujemy! :)
Piekarnik nagrzewamy do około 170°C (ja mam okropny piekarnik i miałam jakieś 140°C i pomimo tego przypalał..). Blachy nie smaruje niczym tylko kładę ciastka i do pieca. Czas? Hmm.. Nie mam określonego. Patrzę na ich kolor. Jak się zarumienią to wyciągam. od razu po wyjęciu są jeszcze miękkie, po chwili delikatnie ściągam i gotowe, ale.. Czym byłyby ciasteczka świąteczne bez lukru? Muszę szczerze przyznać, że nigdy wcześniej nie malowałam lukrem... Zawsze smarowałam takim "rzadkim" i przyklejałam jakieś bakalie albo posypki. Początek był ciężki, lecz po jakimś czasie coś z tego zaczęło wychodzić. Pod koniec z kolei ręka mi już odpadała i krzywo wychodziło.. :D Efekt końcowy sami oceńcie.

Prawie wszystkie ;)

Wesołych świąt! :)

Serduszka

9 komentarzy:

  1. Czym nakładałaś lukier, bo efekt bardzo estetyczny. My w domu robimy pierniczki i jeżeli chodzi o dekoracje, to idziemy nałatwiznę. Pędzelek i polewa czekoladowa z torebki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam i wykorzystuję dwie metody.
      1. Używam po prostu rękawa cukierniczego i odpowiedniej tylki.
      2. Zwijam prostokąt z pergaminu w taką tubkę i odcinam końcówkę tak, żeby mi odpowiadała ilość wyciskanego lukru.
      Kiedyś też tak robiłam ciasteczka. Uwielbiałam to! :)

      Usuń
  2. Pierniczki piękne, takie dopracowane :) Aż narobiłaś nam ochoty na pieczenie :) Więc zabieram się z córą do pieczenia, powiedz proszę tylko z czego zrobić lukier by był tai piękny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Lukier robiłam z tego przepisu, wyszedł idealnie! :)
      http://namiotle.pl/3596/jak-zrobic-lukier/

      Usuń
  3. Witam, właśnie chcemy z narzeczonym zrobić dziś Twoje ciasteczka:)
    mam pytanie, na ile ciasteczek wystarcza porcja ciasta i jak cienko je wałkujesz? Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Cieszę się bardzo! Ciężko mi określić na ile sztuk starcza bo to zależy od wielkości używanych foremek. Tak jak w notce napisałam wałkuję na około 2-3 mm. Czekam na jakieś zdjęcia na fanpagu. Powodzenia!!! :)
      https://www.facebook.com/Cudolepki?bookmark_t=page

      Usuń
  4. Witam,
    szacuneczek za wzorki na ciasteczkach!

    OdpowiedzUsuń