Może cupcake? :) |
Ciasto na cupcakes przygotowuje się mieszając najpierw osobno składniki mokre i suche. Zawsze używa się w nim masła. Trzeba uważać również żeby nie przebić jajek bo babeczki "wypłyną" z blachy (za mocno wyrosną).
Tak więc zaczynamy od przygotowania składników (na 12 szt.):
(składniki mokre)
- 100 gr masła
- 2/3 cupa (1 cup cukru to 200 gr czyli 130 gr)
- 3 jajka
- 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego (tutaj znajdziecie na niego przepis)
- trochę startej skórki z cytryny dla równowagi smaku ;)
(składniki suche)
- 1 i 1/2 cupa mąki pszennej (1 cup mąki pszennej to 130 gr czyli 195 gr)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
(nie mieszać z mokrymi, zostawić na koniec!)
- 1/4 cupa kremówki, może być też mleka (1 cup to 250 ml czyli 60 ml)
Składniki suche mieszamy w misce i szykujemy osobno śmietankę.
Zaczynamy! |
W mikserze ucieramy masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy jajka pojedynczo i skórkę z cytryny.
Składniki mokre wymieszane :) |
Do gotowej mieszanki dodajemy sypkie składniki na przemian ze śmietanką. Ja się nauczyłam dosypywać trzy razy mąkę i pomiędzy, dwa razy dolewać mleko lub inny składnik z przepisu. wymieszana masa jest gotowa do nakładania :)
Ciacho.. :) |
Z własnego doświadczenia nauczyłam się nakładać ciasto do foremek łyżką do lodów. Jest wygodnie i porcja jest idealna. Musi zajmować 3/4 wysokości papilotki.
Przed włożeniem do piekarnika :) |
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez około 15 - 17 min. (zależy od piekarnika). Wypieczone babeczki powinny nie być lekko zaokrąglone i nie za wysokie. Zostawiamy je do wystygnięcia.
Gdybyście tylko czuli ten zapach... :) |
W wolnej chwili przygotowujemy nadzienia. Jako pierwsze wiśnie w żelu, na które przepis znajdziecie tutaj. Oczywiście one również przez użyciem muszą przestygnąć. Kolejny przygotowujemy ganasz z mlecznej czekolady. Zagotowujemy trochę śmietanki 36% i dodajemy do niej pokruszoną czekoladę. Zawsze proporcje robię "na oko". Jak jest zbyt gęste to dolewam kremówki, jak za rzadkie to dorzucam czekolady.
Na początku wygląda to tak... |
...a tak efekt końcowy :) |
Na końcu przygotowujemy krem. Również w tym przypadku nie możemy za długo miksować wszystkich składników bo krem nie będzie wystarczając sztywny. Potrzebujemy:
- 200 gr masła
- 200 gr cukru pudru
- 500 gr serka twarogowego (najlepiej takiego przemielonego do serników)
- pół laski wanilii
- łyżka mleka
Masło miksujemy, dodajemy cukier puder i łyżkę mleka. Do tego dorzucamy serek i wanilie.
Oczywiście wyciągamy miąższ ;) |
Mieszamy delikatnie składniki i gotowe!
Mmm.. Pychota! |
Możemy w końcu zabrać się za przygotowanie cupcakes. Wycinamy środek babeczki nożem żeby było dużo miejsca na nadzienie. Resztkę możemy wszamać ;)
Stożki wycięte |
Na sam dół dajemy wiśnie.
Jest czerwono... |
Potem wlewamy trochę ganaszu.
...czekoladowo... |
Na górę nakładamy krem rękawem cukierniczym z tylką z kształcie dużej gwazdki.
...i kremowo :) |
Wykończenia moim cupcakes nada tarta czekolada, cukrowe perełki i mała różyczka z listeczkami. Wykonanie takich kwiatków znajdziecie z kolei tutaj.
Słodkie różyczki ;) |
No i zrobione! Małe cudeńka cieszą oko i brzuszek ;)
W przekroju |
Na koniec dla Was taka mała sesyjka. Zapraszam do oceniania. Pozdrawiam! :)
Ta notka bierze udział w akcjach:
Witaj! Masz super pomysły! Może chciałabyś je wypromować na naszej stronie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dzięki za zaproszenie! Pewnie skorzystam. Również pozdrawiam! :)
Usuńsą dosłownie PIĘKNE ! :) Gratuluję takich wypieków :)
OdpowiedzUsuńTakie słowa motywują mnie do dalszego działania, dziękuję bardzo i życzę powodzenia w prowadzeniu bloga, będę zaglądała :)
UsuńWitam!Piękne i baaardzo apetyczne...No takiej babeczce po prostu nie można się oprzeć! Bardzo dziękuję za dokładny przepis, na pewno upiekę przed nadchodzącymi świętami. Właśnie szukałam inspiracji...dziękuję i gratuluję pięknych wypieków! Misia
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, że się przydaję ;) Oczywiście zapraszam do dzielenia się zdjęciami takich wypieków z na moim fanpageu, jeżeli oczywiście dojdą do skutku ;) Pozdrawiam!
UsuńPyszności, i ten krem! <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję za taką ocenę! Również pozdrawiam! PS. Super blog, powodzenia! :)
UsuńOjaaa :D
OdpowiedzUsuńUznaję za komplement ;)
UsuńPiękne! Ja dopiero zaczynam z cupcakem! Zjadała bym jednego!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) Cupcakes dają nieograniczone możliwości, polecam! Życzę powodzenia z cudownym blogiem, będę zaglądać ;) Pozdrawiam!
Usuńcudeńka :) skuszę się na taką babeczkę :D
OdpowiedzUsuńSuper! Zachęcam do podzielenia się zdjęciem gotowego wypieku na moim fanpagu :)
UsuńWyglądają obłędnie, cudnie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńNie wiele, ale efektownie ;)
UsuńCoś fantastycznego ,najlepsze babeczki jakie kiedykolwiek jadłam :-D
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :) Pozdrawiam Anonima! :D
Usuń