sobota, 16 marca 2013

Cupcakes: Wiśnie w czekoladzie z kremem waniliowym

Może cupcake? :)

Weekendowe cupcakes. W środku wiśnie żelowane zalane ganaszem a na górze krem waniliowy. Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na te małe cudeńka :)
Ciasto na cupcakes przygotowuje się mieszając najpierw osobno składniki mokre i suche. Zawsze używa się w nim masła. Trzeba uważać również żeby nie przebić jajek bo babeczki "wypłyną" z blachy (za mocno wyrosną).
Tak więc zaczynamy od przygotowania składników (na 12 szt.):

(składniki mokre)
- 100 gr masła
- 2/3 cupa (1 cup cukru to 200 gr czyli 130 gr)
- 3 jajka
- 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego (tutaj znajdziecie na niego przepis)
- trochę startej skórki z cytryny dla równowagi smaku ;)

(składniki suche)
- 1 i 1/2 cupa mąki pszennej (1 cup mąki pszennej to 130 gr czyli 195 gr)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

(nie mieszać z mokrymi, zostawić na koniec!)
- 1/4 cupa kremówki, może być też mleka (1 cup to 250 ml czyli 60 ml)

Składniki suche mieszamy w misce i szykujemy osobno śmietankę.

Zaczynamy!

W mikserze ucieramy masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy jajka pojedynczo i skórkę z cytryny.

Składniki mokre wymieszane :)

Do gotowej mieszanki dodajemy sypkie składniki na przemian ze śmietanką. Ja się nauczyłam dosypywać trzy razy mąkę i pomiędzy, dwa razy dolewać mleko lub inny składnik z przepisu. wymieszana masa jest gotowa do nakładania :)

Ciacho.. :)

Z własnego doświadczenia nauczyłam się nakładać ciasto do foremek łyżką do lodów. Jest wygodnie i porcja jest idealna. Musi zajmować 3/4 wysokości papilotki.

Przed włożeniem do piekarnika :)

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez około 15 - 17 min. (zależy od piekarnika). Wypieczone babeczki powinny nie być lekko zaokrąglone i nie za wysokie. Zostawiamy je do wystygnięcia.

Gdybyście tylko czuli ten zapach... :)

W wolnej chwili przygotowujemy nadzienia. Jako pierwsze wiśnie w żelu, na które przepis znajdziecie tutaj. Oczywiście one również przez użyciem muszą przestygnąć. Kolejny przygotowujemy ganasz z mlecznej czekolady. Zagotowujemy trochę śmietanki 36% i dodajemy do niej pokruszoną czekoladę. Zawsze proporcje robię "na oko". Jak jest zbyt gęste to dolewam kremówki, jak za rzadkie to dorzucam czekolady.

Na początku wygląda to tak...

...a tak efekt końcowy :)

Na końcu przygotowujemy krem. Również w tym przypadku nie możemy za długo miksować wszystkich składników bo krem nie będzie wystarczając sztywny. Potrzebujemy:

- 200 gr masła
- 200 gr cukru pudru
- 500 gr serka twarogowego (najlepiej takiego przemielonego do serników)
- pół laski wanilii
- łyżka mleka

Masło miksujemy, dodajemy cukier puder i łyżkę mleka. Do tego dorzucamy serek i wanilie.

Oczywiście wyciągamy miąższ ;)

Mieszamy delikatnie składniki i gotowe!

Mmm.. Pychota!

Możemy w końcu zabrać się za przygotowanie cupcakes. Wycinamy środek babeczki nożem żeby było dużo miejsca na nadzienie. Resztkę możemy wszamać ;)

Stożki wycięte

Na sam dół dajemy wiśnie.

Jest czerwono...

Potem wlewamy trochę ganaszu.

...czekoladowo...

Na górę nakładamy krem rękawem cukierniczym z tylką z kształcie dużej gwazdki.

...i kremowo :)

Wykończenia moim cupcakes nada tarta czekolada, cukrowe perełki i mała różyczka z listeczkami. Wykonanie takich kwiatków znajdziecie z kolei tutaj.

Słodkie różyczki ;)

No i zrobione! Małe cudeńka cieszą oko i brzuszek ;)

W przekroju

Na koniec dla Was taka mała sesyjka. Zapraszam do oceniania. Pozdrawiam! :)












Ta notka bierze udział w akcjach:

Witamy w CupcakelandWaniliowy Weekend IV


18 komentarzy:

  1. Witaj! Masz super pomysły! Może chciałabyś je wypromować na naszej stronie?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zaproszenie! Pewnie skorzystam. Również pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. są dosłownie PIĘKNE ! :) Gratuluję takich wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie słowa motywują mnie do dalszego działania, dziękuję bardzo i życzę powodzenia w prowadzeniu bloga, będę zaglądała :)

      Usuń
  3. Witam!Piękne i baaardzo apetyczne...No takiej babeczce po prostu nie można się oprzeć! Bardzo dziękuję za dokładny przepis, na pewno upiekę przed nadchodzącymi świętami. Właśnie szukałam inspiracji...dziękuję i gratuluję pięknych wypieków! Misia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że się przydaję ;) Oczywiście zapraszam do dzielenia się zdjęciami takich wypieków z na moim fanpageu, jeżeli oczywiście dojdą do skutku ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Pyszności, i ten krem! <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za taką ocenę! Również pozdrawiam! PS. Super blog, powodzenia! :)

      Usuń
  5. Piękne! Ja dopiero zaczynam z cupcakem! Zjadała bym jednego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Cupcakes dają nieograniczone możliwości, polecam! Życzę powodzenia z cudownym blogiem, będę zaglądać ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. cudeńka :) skuszę się na taką babeczkę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Zachęcam do podzielenia się zdjęciem gotowego wypieku na moim fanpagu :)

      Usuń
  7. Wyglądają obłędnie, cudnie udekorowane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś fantastycznego ,najlepsze babeczki jakie kiedykolwiek jadłam :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :) Pozdrawiam Anonima! :D

      Usuń